30 jaar Kromme Noten

De Kromme Noten bestaan op 6 maart precies 30 jaar. Volgens carnavalsbegrippen is dit geen jubileum, want dan moet er 3 x 11 jaar geschreven worden. Toch is 30 jaar een mijlpaal waar het orkest terecht trots op mag zijn. Het bewijst immers dat De Kromme Noten stevig zijn geworteld en inmiddels 30 jaar lang hun muzikale bijdrage leveren aan tal van evenementen in eigen plaats en verre regio en natuurlijk het openbaar carnaval in Kaatsheuvel.

De betrokkenheid van De Kromme Noten bij het Kaatsheuvels carnaval was het fundament voor de oprichting van het orkest als wezenlijk onderdeel van Harmonie Kaatsheuvel. Het was wethouder en tevens harmonievoorzitter Joop Bisselink sr. die Maurice van Overbeek destijds vroeg om een groep muzikanten te verzamelen die het saaie wachten op de optocht in het gemeentehuis met muziek kon opvrolijken. Het bleek geen enkel probleem, want de animo onder de muzikanten was groot en vanaf dat moment was het in het kille gemeentehuis een vrolijke boel.

Twee jaar later besloten de muzikanten op een platte kar plaats te nemen en op die manier hun muzikale bijdrage te leveren aan de optocht en het publiek langs de route te vermaken. Eigenlijk lag daar de basis voor het huidige orkest. Op initiatief van Maurice en Carlo Bergmans werd besloten om een ‘gelegenheidsorkest’ binnen de harmonie te formeren en voortaan als actief deelnemer in te schrijven voor de optocht. De eerste keer was dat in 1989.

We noteren zondagmorgen 6 maart 1988.

In het café van Jan Smit waar op de zondagmorgen de repetities plaats hadden, werd de oprichting officieel een feit. Tijdens de oprichtingsvergadering moest er een naam bedacht worden en al snel vlogen de gekste en vrolijkste namen door de kroeg. Achter de bar schuifelde meneer De Pauw op en neer. Hij bracht zondags de kroeg en keuken weer een beetje op orde en verzorgde het ontbijt voor hotelgasten. Nieuwsgierig volgde hij alle ideeën en riep met een grote grijns “Nou, nou, het lijken wel Kromme Noten”.

De Kromme Noten zetten in 1998 de bloemen buiten. Goed voor een eerste én de publieksprijs.

De naam was geboren. En vanaf dat moment sloeg het orkest onder muzikale leiding van Carlo Bergmans zijn vleugels uit.
Binnen een jaar maakten De Kromme Noten hun eerste buitenlandse trip. Samen met de carnavalsvereniging De Pannelikkers werd er deelgenomen aan de halfvastenoptocht in Denain in Noord Frankrijk. Wat daarna volgde waren vele festivals. Regelmatig konden er prijzen mee naar huis worden genomen zoals in 1995 de wisselbeker van de straatparade in Dongen, in 2004 de publieksprijs op de Kaaise Dweildag in Oosterhout en in Nuenen de prijs voor beste muzikaal orkest. Die laatste prijs was het bewijs dat onder leiding van Carlo het vernieuwend en eigentijds repertoire bij het grote publiek aansloeg.

Talloze uitnodigingen volgden. In De Efteling was het orkest kind aan huis en in het Curiosahuys werden De Kromme Noten vaak programma-onderdeel van vele themafeesten.

Met dank aan Louis Blom, de accountmanager België/Frankrijk die De Efteling op beurzen en bij evenementen in de picture moest zetten, konden De Kromme Noten mee naar België en Frankrijk, waar ze zich ook nadrukkelijk in de kijkerd speelden. Vele optredens in het Shoppingcentrum in Wijnegem bij Antwerpen, het jazzfestival in Brussel, de sprookjesstoet in Maasmechelen, het groentenfestival in Sint-Katelijne Waver en de marathon Sluis-Brugge-Sluis roepen dankbare herinneringen op. o ook de lange weekeinden in het bungalowpark Gran Dorado in Heilbachsee (Duitse Eiffel) , waar De Kromme Noten dankzij de contacten van Maurice met oud Eftelingdirecteur Cees Kikstra, avondvullende optredens verzorgden. Daar werden tijdens het frühshoppen ook de contacten gelegd met de Musik Verein Mehren waaruit later de jarenlange uitwisselingen met onze harmonie zijn voort gekomen. Alsmede de vriendschapsbanden met de Karnavals Verein Mehren. Met hun ‘Spezialact’ waren De Kromme Noten op de pronkzittingen jarenlang graag geziene gasten.

Het publiek mocht in 2001 mee in de draaimolen

Landelijke bekendheid verwierven De Kromme Noten met de organisatie van het tweedaags festival Turfgeblaos waarbij de samenwerking met De Efteling de sleutel tot succes bleek. Op zaterdag dompelden de kapellen het centrum van Kaatsheuvel onder in hun muziek en zondags kleurden ze als extra attractie De Efteling. In 1994 was de eerste editie en er zouden nog vele succesvolle festivals volgen. Vele kapellen bivakkeerden op de tijdelijke camping op Eikendijk en later bij de voetbalvereniging Berkdijk. Spetterende feestavonden waren het gevolg. Aan Turfgeblaos kwam een eind toen het festival niet meer paste binnen de ontwikkelingen van het park.

Jarenlang zou het orkest vele memoires in de geschiedenis van het Kaatsheuvels carnaval bijschrijven. Organisatorisch stonden ze aan de wieg van de Stichting Carnaval SST’94. In de carnavalsoptocht werden elf eerste prijzen bij de groepen en één keer met een bloemencreatie de publieksprijs behaald. Ze waren de bekroning van vele avonden bouwen aan bijzondere en kleurrijke creaties in de hal van Gerda en Huub Severs.
Tegelijk was er geen enkele activiteit waar De Kromme Noten niet aanwezig waren. Een bomvolle agenda was het resultaat.

De vlindergroep in 1999 was opvallend en kleurrijk.

Ook dit jaar was dat niet anders. Twee dagen lang speelden zij weer de pannen van het dak tijdens het Tonpraten en in samenwerking met de Stichting Optocht Turfstekerslaand (SOT) kon Turfstekerslaand tijdens carnaval weer volop genieten van De Kromme Noten.
Op carnavalsvrijdagmorgen waren de De Kromme Noten al vroeg van de partij om ruim 900 kinderen van vrijwel alle Kaatsheuvelse basisscholen in de gezamenlijke kènderoptocht door het centrum van Kaatsheuvel te begeleiden. En ‘s avonds al weer stonden ze garant voor een spetterend Antons Blaosfestijn in de theaterzaal van Het Klavier. Het was voor het tweede jaar op rij dat De Kromme Noten dankzij de vele contacten van Danny van Driel (grote trom) van heinde en verre maar liefst elf gerenommeerde kapellen naar Kaatsheuvel wisten te halen. Zij stonden voor de liefhebber borg voor een avond vol feestelijke optredens.
Zaterdagmorgen omlijstten De Kromme Noten in Het Klavier de sleuteloverdracht aan Prins Rob d’n Irste en zondagmiddag waren ze weer op een kar in de optocht present om het publiek langs de route op te vrolijken. Traditiegetrouw werd carnavalszaterdag een bezoek gebracht aan Tilburg en werd maandagavond met een volle bus met gasten de jaarlijkse dweiltocht door de regio gemaakt.
Na 30 jaar zijn De Kromme Noten springlevend, enthousiast en klaar voor de toekomst. Op dus naar 3 x 11 jaar. Reden om eens flink uit te pakken.

Categorieën: