Je kunt het geloven of niet, maar dat De Kromme Noten de winst pakten in de tweede Kaatsheuvelse Dorpskwis is een godswonder. Want het had maar een haar gescheeld of De Kromme Noten waren er helemaal niet bij geweest. De inschrijving ging faliekant fout, omdat onze captain Nancy ‘en route’ worstelde met de digitale site waarop we onze deelname veilig moesten stellen. Bovendien gaf de derde plaats in de eerste Kaatsheuvelse Dorpskwis vorig jaar geen enkele garantie voor deelname. We hadden ons er al bij neergelegd toen plots de organisatie besloot het aantal deelnemende teams uit te breiden. Als het ware dwongen we dus via de achterdeur deelname alsnog af. Maar daarvoor moest op Tweede Kerstdag wel een topprestatie worden geleverd. Dankzij het fanatisme van onze meiden werden in mum van tijd selfies gemaakt met bestuursleden van de Kwis. Een ware zoektocht door De Efteling moest daarvoor worden voltooid. Met succes. Als eerste hadden we de opdracht volbracht en we gingen dan ook terecht uit ons dak toen het beslissende bericht kwam dat we waren toegelaten. Vanaf dat moment stonden we allemaal op scherp.
Niets in de aanloop naar de kwisavond ontging ons nog. Alle aanwijzingen bij het Klavier, de hints en mededelingen van de organisatie werden gewikt, gewogen en serieus genomen.

Het ‘draaiboek’ van vorig jaar werd gehanteerd. Dat betekende dat ons episch centrum weer dankzij de gastvrijheid van Claudia en Willem weer in Huize de Visser werd ondergebracht. En dat betekende tegelijk dat de woning een metamorfose zou ondergaan. Alles werd uit de kast getrokken om er een horrorverhaal van de te maken. Met succes. Zelfs heuse schimmen verrieden dat er iets bijzonders in de Akkerstraat aan de hand was. Het gerucht gaat dat we eigenlijk de prijs van best versierde woning verdiend hadden, maar deze prijs aan een ander werd toegewezen omdat de organisatie toen al wist dat we Kwis-winnaar waren.

De denktank kwam al snel op stoom toen captain Nancy met het boek vol opgaven binnen stormde. Een tiental laptops, ipads en telefoons spuwden urenlang vuur en braakten vele antwoorden uit op de vaak moeilijkste vragen. Vanuit de geoliede machine werden krachten vrij gemaakt die buitenshuis de opdrachten moesten vervullen. Achteraf geen succes, maar dat bewees dat de denktank een topprestatie had geleverd. Met 1618 punten de eerste prijs, terwijl de verdubbelaars in de tas van Nancy zelfs waren vergeten.
Zonder enige fiducie gingen De Kromme Noten dan ook naar de slotavond. Gewoon genieten van het feest en verder zouden we wel zien. Maar dan begint het zenuwenverhaal. Bij het aftellen komt onze naam niet voor. En dan gebeurt het. We zijn winnaar. We stormen het podium op en krijgen de wisseltrofee, de winnaarsbeker en de eetbon van 250 euro uitgereikt. En dan is er polonaise. Zelfs met Raymond. Het Klavier staat op zijn kop. Het onmogelijke is gebeurd. En daar werd de dagen daarna in heel Kaatsheuvel over gepraat. Ze kunnen dus niet alleen goed muziek maken,
ze zijn ook slim.

Volgend jaar wacht de vrijwel onmogelijke opgave de titel te verdedigen.